Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Liberecká Drbna

Titulem Regionální potravina se nově pyšní mošt s muchovníkem

pondělí, 6. října 2014, 07:47

Dalších šest pochoutek z Libereckého kraje, které zaujaly svou výjimečnou kvalitou a chutí, se může pyšnit značkou Regionální potravina 2014. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 56 produktů od 21 výrobců. O titul soutěžili v devíti kategoriích. Nejsilnější zastoupení měly masné a pekařské výrobky.

Ocenění si producenti převzali na 8. ročníku Dne regionálních potravin Libereckého kraje v pátek 3. října na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci. Slavnostního zahájení se zúčastnil vedle místopředsedy Regionální agrární rady LK Roberta Erlebacha a dalších hostů také náměstek liberecké primátorky Kamil Jan Svoboda. „Všem regionálních výrobcům bych chtěl popřát, aby měli dostatek odběratelů a zákazníků, kteří za nimi budou jezdit a aby si vybírali suroviny od svých kolegů z regionu nebo alespoň z České republiky,“ uvedl Kamil Jan Svoboda.

Cílem soutěže je podpora a propagace malých a středních zemědělců a producentů potravin. Pro spotřebitele je značka zárukou, že jde o produkty, které jsou vyrobeny převážně z místních surovin.

Prestižní označení kvality a regionálního původu nově ponese Šunkový salám RETRO od firmy Folda, sýr Cihlovka z mlékárny Tompeli Tomáše Pelikána, BIO kozí mléko pasterované z farmy Josefa Pulíčka nebo RACIO Trhadlo z JVS Semilské pekárny. Ocenění získala letos i BIO jablečná šťáva s muchovníkem olšolistým. Nápoj vyrábí rodinná farma Jana Vericha v Turnově. Mošt je bez přídavku cukru, vody či jakékoliv chemie.

Regionální potravinou je také pastovaný Český med z Podještědí. Jeho výrobce Jiří Vomáčka zaručuje, že se jedná o čistý přírodní produkt bez jakýchkoliv dalších přidaných látek. Pastování medu probíhá pomocí pravidelného míchání, díky kterému med získá formu pomazánky, která už svojí konzistenci nemění. Výhodou této úpravy medu je tedy snadná roztíratelnost.

Všechny oceněné produkty mohli návštěvníci Dne regionální potraviny Libereckého kraje na místě ochutnat a osobně se setkat s jejich výrobci. Součástí prodejní výstavy byl také doprovodný program, v němž mimo jiné vystoupil herec a zpěvák Jiří Štědroň, Daniela Šinkorová nebo Bohemia Universal Band.

Napsal Michael Daněk

Kam dál?

Lyžaři zbystřete, v Libereckém kraji přibude nová sjezdovkaLyžaři zbystřete, v Libereckém kraji přibude nová sjezdovka

Lyžaři zbystřete, v Libereckém kraji přibude nová sjezdovka

neděle, 5. října 2014, 10:29Více než kilometr dlouhá sjezdová trať na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách bude v Libereckém...

Liberecké muzeum se dočká modernizaceLiberecké muzeum se dočká modernizace

Liberecké muzeum se dočká modernizace

neděle, 5. října 2014, 09:28Liberecký kraj plánuje do roku 2020 velké investice do modernizace muzeí v Liberci a České Lípě....

Běžně nepřístupný zámek v Liberci se dnes otevřel veřejnostiBěžně nepřístupný zámek v Liberci se dnes otevřel veřejnosti

Běžně nepřístupný zámek v Liberci se dnes otevřel veřejnosti

sobota, 4. října 2014, 18:02Běžně nepřístupný zámek v Liberci se dnes znovu otevřel veřejnosti. Poprvé byl zpřístupněn loni 28....

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o

Zavřít reklamu

Reklamní sdělení