Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Liberecká Drbna

Linecké rohlíčky z obchodu máslo a čokoládu ani neviděly

pátek, 16. prosince 2016, 13:12

Pokud kvůli předvánočnímu shonu delegujete starost o cukroví na obchodní řetězce, můžete se divit, jaké pochutiny se na váš stůl dostanou. dTest se podíval na zoubek kupovaným lineckým rohlíčkům a zjistil, co toto průmyslově zpracované, křehké polomáčené cukroví obsahuje. Kupodivu to máslo ani čokoláda nejsou.

Tradice a cukrářské recepty linecký rohlíček představují jako dvě křehké máslové sušenky slepené džemem a namočené v čokoládě. „Do srovnání jsme zařadili celkem devět výrobků. Většina z nich nesla název linecké rohlíčky, ale narazili jsme i na ‚máslové banánky‘ či ‚povidláčky,‘ které se však jinak od ostatních průmyslových rohlíčků nelišily,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Zatímco doma si linecké cukroví nejspíše připravíte s použitím vlastního džemu, výrobci jsou vynalézavější. Ze srovnání vyšlo, že rohlíčky většinou obsahují nespecifikovanou vícedruhovou ovocnou náplň. Co se v žádných z nich nenašlo, byla čokoláda. „Obaly často hlásají, že je cukroví polomáčené. Ale v čem přesně jsou máčené, po tom musíme zapátrat na zadní straně. Ve všech případech jde o takzvanou tmavou cukrářskou polevu, což je cukr a ztužený rostlinný tuk s přídavkem kakaa a emulgátoru,“ vysvětluje Hoffmannová.

Nahrazení neušla ani nastrouhaná citrónová kůra, místo které velkovýrobci k dochucení používají polotovar zvaný „citropasta“. Nejde však o výrobek z citrónů – skládá se z vody, cukru, jablek, škrobu, konzervantů, barviv a citrónového aroma a kyseliny citrónové.

Ani z pohledu přítomnosti másla se nemají linecké rohlíčky z obchodu čím chlubit. „Všechny výrobky bez výjimky obsahovaly částečně ztužené rostlinné tuky, které mohou být zdrojem škodlivých transmastných kyselin. Pouze jeden výrobek, Jemné máslové banánky od Smetanové cukrárny, obsahoval kromě ztužených rostlinných tuků také máslo,“ podotýká Hoffmannová.

Před nákupem cukroví v obchodě je tedy dobré zvážit, zda náhražky tradičních surovin stojí za ušetřený čas. „Polotovary, které se často pro výrobu cukrářských a pekařských výrobků používají, představují pro lidské tělo vydatný zdroj potravinářské chemie a také zvýšený příjem cukru nebo soli,“ připomíná Hoffmannová a radí: „Čím více je potravina průmyslově zpracovaná, tím menší má nutriční i kulinářskou hodnotu. Naštěstí lze přítomnost chemie snadno na první pohled odhalit. Kratší seznam použitých ingrediencí pravděpodobně naznačuje základní suroviny. Naproti tomu polotovary, jejichž dílčí složky se musí rozepisovat do závorek, prozradí záplava textu. Obecně tedy platí, čím méně textu, tím lépe.“

Tisková zpráva | Foto chytrazena.cz

Kam dál?

Hazard v Liberci končí. Zastupitelé města schválili nulovou toleranciHazard v Liberci končí. Zastupitelé města schválili nulovou toleranci

Hazard v Liberci končí. Zastupitelé města schválili nulovou toleranci

pátek, 16. prosince 2016, 01:19V Liberci nebude možné provozovat hazard. Všechny kasina i klasické herny s automaty budou muset...

Jablonec nad Nisou po šesti letech zvýší cenu za likvidaci odpaduJablonec nad Nisou po šesti letech zvýší cenu za likvidaci odpadu

Jablonec nad Nisou po šesti letech zvýší cenu za likvidaci odpadu

čtvrtek, 15. prosince 2016, 17:18Jablonec nad Nisou po šesti letech zvýší cenu za likvidaci komunálního odpadu. V druhém největším...

Město si chválí seniorské hlídky. V Liberci dohlíží na dvanáct přechodůMěsto si chválí seniorské hlídky. V Liberci dohlíží na dvanáct přechodů

Město si chválí seniorské hlídky. V Liberci dohlíží na dvanáct přechodů

čtvrtek, 15. prosince 2016, 13:59Už přes rok jsou přechody u základních škol v ulicích Dobiášova, Ještědská, 28. října, Jeronýmova,...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o