Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Liberecká Drbna

Lidé na regionální výrobky slyší, shodují se výrobci. Prodej takových potravin stále roste

pátek, 29. dubna 2016, 16:53

Ocenění Regionální potravina Libereckého kraje pomáhá propagovat malé místní firmy i jejich produkty. Lidé na podobné značky slyší, jsou pro ně garancí místní produkce, shodují se výrobci. Třeba prodej loni oceněného tříkilového pecnu z turnovské pekárny Jiřího Mikuly vzrostl meziročně odhadem o 40 procent. Zákazníci se o něm díky ocenění nejen dozvěděli, na prezentačních akcích měli možnost ho i ochutnat a prodej šel díky tomu nahoru, řekl Mikula u příležitosti představení letos oceněných produktů.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Do letošního sedmého ročníku bylo v kraji přihlášeno rekordních 93 produktů od 27 výrobců. Soutěží se v devíti kategoriích. Ocenění získalo devět výrobků - Debrecínka z Řeznictví a uzenářství Karla Kloučka, Jelení klobása společnosti Folda, Bio ovčí tvaroh tučný Jany Rosenbaumové, Filounské Bio podmáslí kysané z farmy Martina Šourka nebo celozrnný koláč se sezonním ovocem z Koláčkovy pekárny. Označení získal také Český česnek z Podkrkonoší Jana Hradeckého, ovocný ostružinový sorbet od Davida Stárka a Světoběžník JC Cimrmanův světlý ležák z Pivovaru Příchovice.

Regionální potravinou je nově také Mikulův Mrak což je variace na klasický žloutkový věneček nebo větrník z odpalovaného těsta. "Není to tradiční recept, vymyslel to můj šéf cukrárny. Je to zákusek z odpalovaného těsta, které se nastříká na plech a vznikne jedna vrstva. Z toho se nařežou korpusy, které se spojí místními povidly a šlehačkou. Dva korpusy se dají na sebe, zasype se to moučkovým cukrem. Je to docela dobré a vypadá to i zajímavě," popsal výrobu novinky Mikula. Že sladký mrak lidem chutná, bylo vidět i při dnešní ochutnávce.

Turnovská pekárna Jiřího Mikuly je Firmou roku 2015 Libereckého kraje. Už přes dvacet let sází na tradiční receptury a ruční výrobu. Z malého podniku se čtyřmi pekaři je dnes firma s více než stovkou zaměstnanců. Výhodou je podle Mikuly především nezávislost na obchodních řetězcích. Firma má několik desítek vlastních pekáren a také cukráren, a letos přidala i vlastní pražírnu kávy. Pečivo z Turnova mohou lidé koupit nejen přímo v Turnově nebo v Českém ráji, vlastní prodejny má i v Jablonci nad Nisou, Železném Brodě nebo Mnichově Hradišti.

Kam dál?

Hamr na Jezeře koupil chatovou osadu odborů, chystá ji na sezonuHamr na Jezeře koupil chatovou osadu odborů, chystá ji na sezonu

Hamr na Jezeře koupil chatovou osadu odborů, chystá ji na sezonu

pátek, 29. dubna 2016, 12:13V Hamru na Jezeře na Českolipsku vrcholí přípravy na novou turistickou sezonu. Jezero proslavil...

V libereckém hotelu Imperial dokončili 18 designových pokojůV libereckém hotelu Imperial dokončili 18 designových pokojů

V libereckém hotelu Imperial dokončili 18 designových pokojů

čtvrtek, 28. dubna 2016, 13:36V libereckém hotelu Imperial dokončili prvních 18 pokojů, jejichž podobu navrhli převážně čeští...

Za nelegální skládku odpadu obsahujícího azbest udělila inspekce pokuty za více než milionZa nelegální skládku odpadu obsahujícího azbest udělila inspekce pokuty za více než milion

Za nelegální skládku odpadu obsahujícího azbest udělila inspekce pokuty za více než milion

středa, 27. dubna 2016, 13:55Česká inspekce životního prostředí provedla v průměru dvě a více kontrol v Libereckém kraji denně....

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o