Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Liberecká Drbna

Ideální jídlo pro dnešní den? Špenát, hrách nebo zelí, k tomu zelené pivo

čtvrtek, 24. března 2016, 12:58

Hospodyňky, vstaly jste dnes hodně brzy, abyste doma zametly ještě před východem slunce? A co jste dnes snídali? Pečivo s medem? Pokud ano, tak by vás neměl tento rok uštknout had ani štípnout vosa. K dnešnímu Zelenému čtvrtku se váže mnoho těchto pověr a tradic, pojďme se proto na dnešní čtvrtek podívat podrobněji.

Zelený čtvrtek byl dnem odpuštění, kdy bývalí kající se hříšníci byli přijímáni zpět mezi věřící. Zelený se ale čtvrtku říká omylem. A to zkomolením původního německého Greinen Donnerstag, což znamená „Lkavý čtvrtek“, na Grünner Donnerstag, tedy „Zelený čtvrtek“.

V dřívějších dobách v tento den hospodyně vstaly ještě před východem slunce, aby zametly celý dům. Smetí se pak odneslo na křižovatku cest, aby se v domě nedržely blechy. Někde se zvonilo paličkou o hmoždíř, aby se v domě nedržel hmyz a myši.

Hospodářům se radilo v tento den zasít len a hrách, protože co bylo na Zelený čtvrtek zaseté, to dobře prospívalo.

Lidé by se dnes mezi sebou neměli hádat a ani si od nikoho nic půjčovat. Za odměnu by se nám měly vyhnout hádky a cestu by si k nám měly najít peníze.

Zvykem také bývalo, a tento zvyk se někde drží dodnes, že biskup omýval svým kněžím nohy. Jde o odkaz na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním.

Na Zelený čtvrtek se konají dvoje obřady. Dopoledne v katedrálách, večer pak v jednotlivých kostelích (farnostech). Během dopoledne na Zelený čtvrtek se v katedrálách setkávají kněží se svými biskupy a obnovují své kněžské sliby. Zároveň se světí posvátné oleje, které se používají po celý rok při udílení svátostí. Při večerních obřadech dochází mimo jiné k výše uvedenému mytí nohou.

Dnes bychom měli sníst alespoň jednu zelenou potravinu, dříve se v tento den hodně jedl hrách, zelí, kopřivy a špenát. Jídlo připravené z těchto surovin mělo lidem zaručit pevné zdraví po celý rok. K takovému jídlu samozřejmě patří i dobré pivo. Řada pivovarů pro tento den vaří speciální zelené pivo, které vzniká tradičním způsobem, jen se do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Právě přidané byliny zajistí pivu zelené zabarvení.

Dnes naposledy zazní kostelní zvony, pak umlknou až do Bílé soboty, protože symbolicky odlétají do Říma. Místo zvonů se ozývají klapačky a řehtačky.

Pranostiky pro Zelený čtvrtek:

- Je-li Zelený čtvrtek bílý, tak je léto teplé.

- Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej!

Napsal(a) Lenka Dvořáková | Foto Matěj Matoušek

Kam dál?

Chrastavské lázně se podařilo napočtvrté prodat. Nový majitel je získal za 30,4 milionu korunChrastavské lázně se podařilo napočtvrté prodat. Nový majitel je získal za 30,4 milionu korun

Chrastavské lázně se podařilo napočtvrté prodat. Nový majitel je získal za 30,4 milionu korun

čtvrtek, 24. března 2016, 12:07Až napočtvrté se podařilo prodat chrastavské termální lázně. Vyvolávací cena během několika měsíců...

ANKETA: Co máte nejraději na Velikonocích?ANKETA: Co máte nejraději na Velikonocích?

ANKETA: Co máte nejraději na Velikonocích?

středa, 23. března 2016, 15:57Velikonoce jsou za rohem a my jsme pro vás dnes připravili tematickou anketu. A taky jsme zjistili...

Lucie Bílá si k narozeninám vyrazila vlastní portrét do zlataLucie Bílá si k narozeninám vyrazila vlastní portrét do zlata

Lucie Bílá si k narozeninám vyrazila vlastní portrét do zlata

středa, 23. března 2016, 15:33Lucie Bílá si dnes v Jablonci vyrazila k narozeninám vlastní portrét do unce zlata. Medaile s jejím...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o

Zavřít reklamu

Reklamní sdělení