Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Liberecká Drbna

Liberecký zmrzlinář vyrábí "kopečkovou" tradičním způsobem. Ze žloutků, smetany a regionálních produktů

pondělí, 7. srpna 2017, 09:40

Není to tak dlouho, co jsme vás informovali o výsledcích testů zmrzlin, které se prodávají v obchodních řetězcích. Nutno dodat, že příliš neobstály. Čokoláda je v čokoládových zmrzlinách spíš jen lákadlem na etiketě. Protipólem zmrzlin vyráběných doslova na běžícím páse jsou například zmrzliny ze zmrzlinářství LEDA v Liberci, kde se stále mražené pochoutky vyrábí tradičním způsobem.

„Do smetanové zmrzliny skutečně používáme čerstvé mléko, žloutky a smetanu. Mléko se smetanou je z farmy ze Železného Brodu. Takže jde o nejvyšší kvalitu,“ říká sympatický zmrzlinář David Stárek a zároveň majitel zmrzlinářství LEDA. Sám přiznává, že za výrobou jeho zmrzlin je hodně řemeslné práce. „Zmrzliny děláme dle vlastních receptů. Nepoužíváme polotovary, umělá barviva a příchutě. Stavíme na super kvalitě, pak je super výsledek zaručen. Nejde to ošidit,“ vysvětluje zmrzlinář, který je držitelem ocenění "Regionální potravina" a také značky "Regionální produkt Jizerské hory."

Vysokou kvalitu zmrzliny drží zmrzlinářství také díky tradičním výrobním strojům, které do zmrzliny zapracovávají pouze potřebné minimum vzduchu a tím vzniká vysoká hutnost mražených krémů.

Základní recepty a více než dvacetileté zkušenosti, jsou převzaty od rodinných přátel.  Zmrzliny manželé Stárkovi stále upravují a zkvalitňují tak, aby uspokojily i nejnáročnější zákazníky. „Chceme, aby lidé poté, co dojedí zmrzlinu, byli spokojeni a cítili její chuť ještě hodně dlouho,“ dodává Stárek.

Jeho zmrzlinu si můžete koupit nejen ve zmrzlinářství na Sokolovském náměstí, ale také přímo v ulicích Liberce ze speciálního zmrzlinářského vozítka.

Pro samotného Davida Stárka je zmrzlina něčím, co ho fascinuje, už od dětství. Podle jeho slov je trend klasických příchutí pomalu na ústupu, lidé se k němu rádi vrací za „zmrzlinovými speciály.“ „Tvrdím, že u nás není nejoblíbenější vanilka nebo citron. Lidem se líbí speciality jako smetanové zmrzliny s italskými krémy a nebo chutě pistácie a slaný karamel,“ dodal. A právě například chuť jeho pistáciové zmrzliny leckoho může překvapit. „Je vyráběna ze skutečných pistácií. Právě proto naše pistáciová zmrzlina chutná jako skutečné ořechy,“ vysvětlil Stárek.

Velký úspěch mají také jeho ovocné sorbety, které jsou vhodné i pro vegany. „S ostružinovým sorbetem jsme například vyhráli ocenění "Regionální potravina libereckého kraje 2016". V sezóně pořizujeme čerstvé ovoce, které si pak uchováváme také ve zmraženém stavu. Pokud dojde, můžeme tuto zmrzlinu vyrábět až zas v další sezoně,“ uzavřel.

Zmrzlinářství LEDA na Sokolovském náměstí můžete každý pracovní den navštívit mezi 11:00 a 18:00, o víkendu otevírá o dvě hodiny později. Nutno dodat, že všechny jeho zmrzliny jsou bezlepkové.

Liberecký zmrzlinář vyrábí mraženou pochoutku tradičním způsobem ze žloutků, smetany a regionálních produktů.Liberecký zmrzlinář vyrábí mraženou pochoutku tradičním způsobem ze žloutků, smetany a regionálních produktů.Liberecký zmrzlinář vyrábí mraženou pochoutku tradičním způsobem ze žloutků, smetany a regionálních produktů.Liberecký zmrzlinář vyrábí mraženou pochoutku tradičním způsobem ze žloutků, smetany a regionálních produktů.Liberecký zmrzlinář vyrábí mraženou pochoutku tradičním způsobem ze žloutků, smetany a regionálních produktů.

Kam dál?

Večer bude k vidění částečné zatmění Měsíce, další přijde až za rokVečer bude k vidění částečné zatmění Měsíce, další přijde až za rok

Večer bude k vidění částečné zatmění Měsíce, další přijde až za rok

pondělí, 7. srpna 2017, 09:23Už v pondělí večer bude na obloze, v případě jasného počasí, k vidění zajímavý astronomický jev....

Liberecký spolek dokončuje renovaci německé tramvaje. Jezdit bude i do JablonceLiberecký spolek dokončuje renovaci německé tramvaje. Jezdit bude i do Jablonce

Liberecký spolek dokončuje renovaci německé tramvaje. Jezdit bude i do Jablonce

neděle, 6. srpna 2017, 16:28Parta nadšenců z libereckého Boveraclubu dokončuje renovaci dvounápravové tramvaje z roku 1964,...

FOTO: Silnice kolem přehrady jen pro pěší a cyklisty. Nejvíce se vyřádily dětiFOTO: Silnice kolem přehrady jen pro pěší a cyklisty. Nejvíce se vyřádily děti

FOTO: Silnice kolem přehrady jen pro pěší a cyklisty. Nejvíce se vyřádily děti

sobota, 5. srpna 2017, 17:59Lidé mohou od pátečního podvečera využívat celý okruh kolem přehrady. Město totiž zakázalo do konce...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o