Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Liberecká Drbna

O farmářské máslo je po zdražení v obchodech větší zájem. Jiní řeší zdražení výrobou vlastního

neděle, 10. září 2017, 13:43

Rostoucí ceny průmyslově vyráběného másla na pultech tuzemských obchodů přispěly k vyšší poptávce po farmářském másle, které se mnoha lidem zdálo dříve moc drahé. Máslo v obchodech se nyní prodává za víc než 50 korun za 250 gramů a podle odhadů ještě do Vánoc poroste. Cena másla z farmy, které většinou mívá větší obsah tuku, je stále o něco vyšší - někde ho prodávají za 54 korun, někde stojí čtvrt kilogramu i přes 70 korun.

Například rodinná farma Pod Lipou z Rokytnice v Orlických horách má máslo stále vyprodané. "Másla bychom prodali i více, ale smetanu potřebujeme i do jiných výrobků," řekl rokytnický farmář Jiří Pácha. Doslova nával zájemců o máslo zažívá v poslední době i majitel biofarmy v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku Miroslav Horut. "Lidé teď volají jako šílení, dřív jim bio máslo přišlo drahé, teď by ho každý chtěl. Rozdíl mezi bio máslem a máslem ze supermarketu je teď už jen pár korun," řekl Horut.

"Loni jsme prodávali v naší prodejně čtyři až šest kilo za víkend a teď 60 až 70 kilo," uvedl František Mikoláš, který hospodaří v Krhanicích na Benešovsku.

Například na Vysočině se ale malým mlékárnám na farmách výroba másla přes jeho výrazné zdražení v obchodech nevyplatí. Plnotučné mléko raději zpracovávají jinak, kupříkladu na sýry, jogurty a tvaroh. Mlékárna Tonka v Pošné u Pacova, která jako jedna z mála máslo nabízela, s jeho výrobou skončila asi před půl rokem. Zákazníkům sice chutnalo, ale vadila jim vyšší cena. Farmář Antonín Mokrý uvedl, že už se k máslu vracet nechce.

Mlékárna Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, zaznamenává meziročně dvojnásobnou poptávku po másle. Ředitel firmy Milan Teplý přitom odhaduje, že máslo může stát před Vánoci až 70 korun, poté očekává pokles ceny na 45 korun. Největší vliv na cenu másla má podle něj cena smetany, která je 89 korun za kilogram, což je meziročně více než dvojnásobný nárůst. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka cenu zvedá vysoká poptávka. Vzhledem k nynějším výkupním cenám mléka by se ale maloobchodní cena másla měla pohybovat kolem 45 korun, tvrdí.

Chovatelé mléčného skotu uvedli, že z výrazně zdražujícího másla nemají nic. Mlékárnám prodávají za cenu lepší než loni, avšak stále jen desetihaléře nad výrobními náklady. Z vysoké ceny a poptávky těží podle nich řetězce. Jejich marže byla v prvním pololetí 25 procent, když ještě před deseti lety podle údajů Zemědělského svazu ČR byla poloviční.

V některých domácnostech se rozhodli řešit zdražování v obchodech výrobou domácího másla, k níž je potřeba jen smetana s 33procentní tučností. Šlehá se tak dlouho, až se vyrobí hrouda másla. Ta se pak musí zbavit podmáslí a propláchnout ve studené vodě. Když má člověk štěstí a nakoupí smetanu ve slevě, může mít máslo třeba za 32 korun, když takové štěstí nemá, tak za 40 korun, řekla Eva Malá z Liberce. Navíc je domácí máslo podle ní mnohem chutnější než to kupované.

V Česku funguje 35 průmyslových mlékáren a 166 minimlékáren. Z velkých výrobců ale produkuje máslo jen malý počet. Některé mlékárny si u nich nechávají máslo balit, aby ho měly v nabídce.

Kam dál?

Služební auta semilské radnice mají značky na přání, veřejnost to kritizujeSlužební auta semilské radnice mají značky na přání, veřejnost to kritizuje

Služební auta semilské radnice mají značky na přání, veřejnost to kritizuje

středa, 9. srpna 2017, 22:51SEMILY01 nebo SEMILY02. Obyvatelé osmitisícového města Semily nyní jednoduše rozeznají auta...

Houbaři mají žně. Především ve vyšších polohách jsou nálezy pěkné, říká mykologHoubaři mají žně. Především ve vyšších polohách jsou nálezy pěkné, říká mykolog

Houbaři mají žně. Především ve vyšších polohách jsou nálezy pěkné, říká mykolog

čtvrtek, 3. srpna 2017, 13:03V lesích a na loukách Libereckého kraje výrazně přibylo druhů hub, které se dají sbírat. Zatímco...

Na vakuová balení zapomeňte. Čerstvě ulovené mořské ryby putují na trh v Liberci jen pár desítek hodinNa vakuová balení zapomeňte. Čerstvě ulovené mořské ryby putují na trh v Liberci jen pár desítek hodin

Na vakuová balení zapomeňte. Čerstvě ulovené mořské ryby putují na trh v Liberci jen pár desítek hodin

pátek, 21. července 2017, 16:16Pražma, makrela, smuha nebo halibut. Čerstvé ryby, na které je asi většina z nás zvyklá z tržišť v...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o