Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Liberecká Drbna

Tip na večeři: Slaný quiche

sobota, 27. prosince 2014, 12:45

Po svátcích má každý tak akorát sladkého cukroví, bramborového salátu i smažených ryb a řízků. Ale co udělat, když toho zbylo v lednici tolik? Zkuste si upéct quiche – slaný koláč, na který můžete zužitkovat skoro cokoli.

 

Příprava quiche (čti kiš) zabere trochu víc času, ale rozhodně stojí za to. Z jednoho koláče se nají celá rodina, protože je opravdu sytý. Ale také moc dobrý.

Ingredience na těsto: 300 g hl. mouky, 150 g másla, sůl, studená voda.

Všechny ingredience smíchejte, vodu přilévejte postupně, podle potřeby. Umíchejte těsto a vytvořte bochánek. Zabalte jej do potravinové fólie a nechte cca půl hodiny odpočinout v lednici.

Mezitím si připravte formu na koláč nebo jakoukoli nižší nádobu a vyložte pečícím papírem. Následně do formy vyložené papírem vytlačte těsto a celou zaplňte, nechte okraje. Těsto propíchejte vidličkou, aby se při pečení nezvedalo a zatižte fazolkami nebo jinou luštěninou, snese totiž pečení v troubě a zajistí, že se na těstu neudělají boule. Dejte péct do trouby na 180 stupňů zhruba na půl hodinky, než těsto získá růžovou barvu.

Dokončení dobroty: Poté těsto vyndejte z trouby a odstraňte fazolky. Upečenou „těstovou misku“ naplňte libovolnou náplní. Můžete vložit zeleninu, cibuli, kousky masa, uzeniny, cokoli vás napadne nebo co nabídnou zbytky v ledničce. Okořeňte podle chuti. Poté zalijte smetanou, ideálně vysokoprocentní nebo na šlehání, ve které jste rozmíchali vajíčko. Navrch posypte sýrem – opět můžete použít libovolný, od eidamu, přes hermelín až po nivu. Pak opět vraťte do trouby a pečte cca 30 - 40 minut, dokud náplň neztuhne.

Dobrou chuť!

O čem píše Drbna.cz

Zafranović chystá film o Dubčekovi, Brežněva ztvární DepardieuZafranović chystá film o Dubčekovi, Brežněva ztvární Depardieu

Zafranović chystá film o Dubčekovi, Brežněva ztvární Depardieu

neděle, 25. srpna 2019, 17:15Slovenský scenárista Karol Hlávka a chorvatský režisér Lordan Zafranović připravují celovečerní...

Denně dělám i třináct operací, říká plastický chirurg MěšťákDenně dělám i třináct operací, říká plastický chirurg Měšťák

Denně dělám i třináct operací, říká plastický chirurg Měšťák

neděle, 25. srpna 2019, 09:50I třináct operací denně stihne plastický chirurg Jan Měšťák, který v pondělí oslaví 75. narozeniny....

Cibule stojí dvojnásobek než loni, zdražil i květák či bramboryCibule stojí dvojnásobek než loni, zdražil i květák či brambory

Cibule stojí dvojnásobek než loni, zdražil i květák či brambory

neděle, 25. srpna 2019, 09:45Cibule stojí v obchodech dvojnásobek než loni, o více než polovinu zdražily květák, brambory a...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o