Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Liberecká Drbna

Přivítejte podzim dobrotou. Pečenou kulatkou

sobota, 14. září 2013, 18:39

Podzim už se hlásí a s příchodem chladnějších dnů mění mnozí z nás jídelníček. Nenavádím vás zrovna k tomu, začít se cpát od rána do večera kalorickými jídly. Ale udělat si radost v sychravém počasí třeba dobrým tradičním pečivem z Českého ráje není na závadu.

Kulatky jsou téměř zapomenutou gastronomickou specialitou Českého ráje a jen málokde je dnes můžete ochutnat. Recept na kolečka z kynutého bramborového těsta, ozvláštněné lehce slanou drobenkou, prozradil Jiří Mikula, majitel Pekárny Mikula, která je tradičními recepturami a výrobními postupy v Českém ráji a Pojizeří proslulá.

Ačkoli časově trochu náročná záležitost, výsledek rozhodně stojí za to – netradiční spojení slaného a sladkého vytvoří pro kulatky typickou kombinaci chutí, kterou si zamilujete.

Těsto:
• 30 dkg hladké mouky
• 20 dkg polohrubé mouky
• 15 dkg másla + kousek sádla
• 12 dkg cukru krupice
• 2 žloutky
• 2-3 jemně nastrouhané vařené brambory (nejlépe den předem)
• 5 dkg droždí – z něj připravit kvásek (větší čajová lžička hladké mouky, stejně cukru pudru,
do toho rozdrobte droždí a přilijte lžíci lehce teplého mléka, kvásek připravujte v plastové misce a zamíchejte ho prstem, !ne kovovou lžičkou!, do kašičky)
• sůl
• cca ¼ litru mléka

Drobenka: hladká mouka, celé máslo, mák, trochu soli (mouka – máslo = stejný poměr)

Postup:
Ze surovin vypracujte volnější těsto a nechte ho vykynout. Mezitím připravte drobenku. Až těsto vykyne, vyválejte v drobence šišky o délce asi 17 cm a průměru cca 1 cm a stočte je do spirálky, aby se co nejvíce drobenky dostalo dovnitř. Následně je spojte do kroužku o průměru asi 8 cm. Kulatky položte na vymazaný plech, můžete je zbylou drobenkou ještě trochu posypat. Nechte dokynout. Pečte v předehřáté troubě na 150°C dozlatova. Zhruba 15 – 20 minut.

Dobrou chuť přeje Drbna!

 

Kulatky.Kulatky na plechuPříprava kulatek

Kam dál?

Za Konradem na slavnosti přišly tisíce lidíZa Konradem na slavnosti přišly tisíce lidí

Za Konradem na slavnosti přišly tisíce lidí

neděle, 30. června 2013, 12:43Čtrnácté Slavnosti vratislavického piva jsou úspěšně za námi. V sobotu se na ně i přes zakaboněné...

Česká pošta zdražuje, připlatíme si za dopis nebo složenkuČeská pošta zdražuje, připlatíme si za dopis nebo složenku

Česká pošta zdražuje, připlatíme si za dopis nebo složenku

neděle, 23. června 2013, 13:58Od srpna si připlatíte za velkou část služeb České pošty. Ta po pěti letech přikročila ke...

To je vražda, napsala? Na úterní díl můžete zapomenoutTo je vražda, napsala? Na úterní díl můžete zapomenout

To je vražda, napsala? Na úterní díl můžete zapomenout

pátek, 21. června 2013, 15:10To je zlé. V úterý se totiž odmlčí ještědský vysílač. Od šesti do tří se na nic nemrknete. Takže...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o

Zavřít reklamu

Reklamní sdělení