Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Liberecká Drbna

Chystáte veselku nebo jen máte chuť? Upečte si svatební koláčky

pátek, 31. ledna 2014, 15:47

Přípravy na svatbu jsou v plném proudu, a vám toho přesto ještě tolik z vašeho seznamu „Co zařídit“ chybí… S námi si můžete odškrtnout další položku – svatební koláčky! Ty jsou neoddělitelnou součástí každé české veselky. Upéct si je ale můžete třeba i o víkendu.

Tato tradiční pochoutka musí mít alespoň tři druhy náplně a rozdává se v papírových košíčcích společně s oznámením svatebčanům. Koláčky většinou připravují rodiče či prarodiče snoubenců, někdo si je nechává upéct na zakázku. Těm, kteří se chystají na domácí pečení, radí Jiří Mikula, pekař z Českého ráje (www.pekarnamikula.cz).

Těsto na zhruba 30 koláčků:
- 500 g polohrubé mouky (2 vrchovaté hrnky)
- 2 lžíce cukru (nejlépe moučka)
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 1 celé vajíčko (na potření)
- ½ kostky droždí
- 7 lžic oleje
- 250 ml vlažného mléka
- špetka soli

Náplně do koláčků:
Tvarohová
- 1 kelímek tvarohu
- 1 žloutek
- nastrouhaná citrónová kůra
- 2–3 polévkové lžíce cukru (nejlépe moučka) – jinak dle chuti
- ½ vanilkového pudinku (přisypat) - přidává se, aby byl tvaroh na koláčcích nadýchaný
Maková
- cca 250 g máku
- 50 g džemu
- 1,25 dl mléka
- 50 g čokolády (dle chuti)
- 50 g cukru (nejlépe moučka)
- na dochucení skořice
Povidla
- 1 kelímek povidel
- 4–5 polévkových lžic nastrouhanou perníku
- 2 polévkové lžíce rumu
- cukr (nejlépe moučka) – dle chuti

Postup:
1) Nejdřív je třeba si připravit omládek neboli kvásek pro sladká těsta. Do hrnku dejte polévkovou lžíci mouky, 1 lžičku cukru, 1 dcl vlažného mléka a nakonec nadrobte droždí. Hrnek přikryjte utěrkou a nechte směs vzejít – cca 10 minut
2) Do druhé mísy vložte následující přísady: mouku, moučkový a vanilkový cukr, žloutek, olej a špetku soli. Poté přimíchejte vzešlý kvásek a vše zalijte zbylým mlékem
3) Směs zpracujte v hladké těsto, které se nelepí ani na stěny mísy, ani na vařečku. To pak zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout – cca 45 – 60 minut
4) Jakmile těsto vykyne, rozdělte si ho na několik menších částí (dle velikosti koláčků). Z těch pak uválejte rovnoměrné válce, ze kterých budete odkrajovat kousky těsta a tvarovat je do kuliček
5) Kuličky vložte na plech pokrytým pečicím papírem a nechte je tam cca ½ hodiny dokynout
6) Posléze do kuliček utvořte důlky (třeba pomocí malého štamprlete) a pomašlujte je rozšlehaným vajíčkem
7) Na závěr vkládejte náplně dle chuti
8) Pečte dozlatova zhruba při 220 °C

Napsala Růža Rumělková

Kam dál?

Za Konradem na slavnosti přišly tisíce lidíZa Konradem na slavnosti přišly tisíce lidí

Za Konradem na slavnosti přišly tisíce lidí

neděle, 30. června 2013, 12:43Čtrnácté Slavnosti vratislavického piva jsou úspěšně za námi. V sobotu se na ně i přes zakaboněné...

Česká pošta zdražuje, připlatíme si za dopis nebo složenkuČeská pošta zdražuje, připlatíme si za dopis nebo složenku

Česká pošta zdražuje, připlatíme si za dopis nebo složenku

neděle, 23. června 2013, 13:58Od srpna si připlatíte za velkou část služeb České pošty. Ta po pěti letech přikročila ke...

To je vražda, napsala? Na úterní díl můžete zapomenoutTo je vražda, napsala? Na úterní díl můžete zapomenout

To je vražda, napsala? Na úterní díl můžete zapomenout

pátek, 21. června 2013, 15:10To je zlé. V úterý se totiž odmlčí ještědský vysílač. Od šesti do tří se na nic nemrknete. Takže...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o