Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Liberecká Drbna

Aby se grilování nezměnilo v noční můru. Znáte základní bezpečnostní pravidla?

pondělí, 11. července 2016, 11:11

Řada z nás má spojenou letní dovolenou s grilováním. Radost z této přípravy jídla nesdílí hasiči, kteří často zasahují u požárů, které vznikly z nepozornosti nebo podcenění všeobecně známých bezpečnostních zásad. Pojďme si je společně připomenout.

Než vůbec začnete grilovat, dbejte na správné umístění grilu. „Určitě by měl být na stabilní podložce, kde nehrozí jeho převrácení," upozorňuje Radek Poloprutský z oddělení prevence Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Pádem grilu může dojít nejen ke zraněním, ale také k zapálení například suché trávy v okolí grilu a i slabý vítr může oheň rozšířit na okolní hořlavé materiály.

Všechny grily můžete používat pouze za předpokladu, že budou dodrženy podmínky nebo návody výrobce. Po celou dobu grilování je potřeba dodržovat základní bezpečnostní pravidla a především oheň pozorně hlídat, aby se nevymkl kontrole a nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření. Vhodné je mít u grilu v pohotovosti pár rukavic, rozprašovač s vodou, PET láhev s vodou nebo hasicí sprej.

Opatrní buďte při rozdělávání ohně. „V grilech na dřevěné uhlí používejte pouze podpalovače k tomu určené, např. podpalovače z dřevité vlny, lihové gelové nebo tekuté. V žádném případě nepoužívejte hořlavé kapaliny či plyny," varuje Radek Poloprutský.

V průběhu grilování i po něm hlídejte hlavně malé děti. Spojení tepla s plameny chápou, ale když už máte v grilu žhavé uhlíky, netuší, jak moc mohou pálit. U grilování také pozor na konzumaci alkoholu. Nikdy to nepřežeňte a dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu okolo grilu. Stačí málo a může dojít ke vznícení šatů, ožehnutí vlasů, řas a popálení. 

Opatrně manipulujte s „vychladlým" popelem. Kolikrát již hasiči zasahovali u požáru, kde přišel vysypaný popel do kontaktu s hořlavým materiálem. Popel tak ponechte v grilu nebo ho předejte do nehořlavé nádoby.

Napsal Michael Daněk | Foto pixabay.com

Kam dál?

Aplikace, které byste měli mít v mobilu, než odjedete na dovolenouAplikace, které byste měli mít v mobilu, než odjedete na dovolenou

Aplikace, které byste měli mít v mobilu, než odjedete na dovolenou

neděle, 10. července 2016, 12:16Chystáte se na dovolenou? Připravte na ni i váš chytrý telefon! Vytipovali jsme pro vás pár...

Víte, jak se zachovat při dopravní nehodě? Nejen zranění jsou v ohroženíVíte, jak se zachovat při dopravní nehodě? Nejen zranění jsou v ohrožení

Víte, jak se zachovat při dopravní nehodě? Nejen zranění jsou v ohrožení

čtvrtek, 7. července 2016, 11:26V loňském roce se na našich silnicích stalo denně v průměru na 250 dopravních nehod, ke kterým...

Kam vyrazit? V Liberci a Jablonci vzniká třetí mapa zajímavých místKam vyrazit? V Liberci a Jablonci vzniká třetí mapa zajímavých míst

Kam vyrazit? V Liberci a Jablonci vzniká třetí mapa zajímavých míst

úterý, 5. července 2016, 14:13V Liberci a Jablonci vzniká už třetí mapa zajímavých míst Direction. Zatímco první mapovala místa...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o