Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Liberecká Drbna

DRBNA BARISTKA: Arabica nebo Robusta, to je oč tu běží…

úterý, 20. března 2018, 16:18

Údaj, který jistojistě najdete na přebalu každé kávy. Poměr Arabicy a Robusty, tedy jejich procentuální zastoupení v připravené směsi. Proč se vlastně obě odrůdy míchají dohromady? A v čem každá z nich vyniká a kde mají slabá místa? Podívejme se na zoubek, tedy vlastně na zrnko, těmto dvěma nejznámějším druhům kávy společně s odborníky ze společnosti Alesio v dalším díle seriálu Drbna baristka.

V souboji kvality jednoznačně vítězí Coffea arabica, pro nás čistě jen Arabica. V současnosti tvoří zhruba tři čtvrtiny celosvětové produkce kávy, i když je náročnější na pěstování, než Coffea canephora – Robusta. Arabica totiž vydá svou první úrodu až po šesti letech od nasazení, na rozdíl od Robusty, na které se dá první sklizeň slavit už po dvou nebo třech letech. Arabika je díky tomu, že se pěstuje v nadmořské výšce 600 až 2000 metrů, mnohem náchylnější k různým chorobám – na rozdíl od Robusty, které stačí nadmořská výška mezi 200 a 600 metry a je tak více odolnější.

Chuťové odlišnosti mezi jednotlivými odrůdami jsou natolik patrné, že je často dokáže rozeznat i laik. Arabika je v základu chuťově mnohem zajímavější a bohatší. Její chuť je plná a dle svých druhů doplněná o květinové, čokoládové nebo třeba i oříškové podtóny. Robusta se naopak vyznačuje výrazně hořkým aroma, která na jazyku zanechává dlouhou, specifickou dohru a jde z ní cítit silné, zemité aroma.

Proč ale často kombinujeme tyto dvě odrůdy, když jedna z nich je prokazatelně kvalitnější a tou druhou její hodnotu snižujeme? Odpověď je jednoduchá: cena a kofein. Díky náročnosti Arabicy na pěstování je její cena pro běžné spotřebitele vyšší, a proto se vytváří cenově dostupnější směsi kombinací s Robustou. Robusta v sobě obsahuje někdy i dvojnásobné množství kofeinu oproti Arabice, který funguje jako stimulant a povzbudí. Kromě téhle vlastnosti však Robusta nenabízí žádné zajímavé chuti, proto se právem větší oblibě těší kávy z odrůdy Arabica.

Napsal(a) redakce | Foto pixabay.com

Štítky káva, kavárna, barista

Kam dál?

DRBNA BARISTKA: Kouzlo Latte art. Jak se naučit základy v domácích podmínkách?DRBNA BARISTKA: Kouzlo Latte art. Jak se naučit základy v domácích podmínkách?

DRBNA BARISTKA: Kouzlo Latte art. Jak se naučit základy v domácích podmínkách?

středa, 17. ledna 2018, 11:06Medvídci, sluníčka, kytičky, čtyřlístky, ale i vaše podobizna či jiný zajímavý obrázek. Technice...

Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich stánku?Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich stánku?

Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich stánku?

čtvrtek, 21. prosince 2017, 16:54Vánoce bez kapra? Jen málokdo v tuzemsku si to dokáže představit. I proto v ulicích měst přibývá...

Pět zajímavostí o adventu – ohromte své okolíPět zajímavostí o adventu – ohromte své okolí

Pět zajímavostí o adventu – ohromte své okolí

sobota, 2. prosince 2017, 03:50Vánoce se blíží a s nimi tradiční i novodobé zvyky jako zdobení domácností, zapalování svíček na...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o

Zavřít reklamu

Reklamní sdělení