Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Liberecká Drbna

DRBNA BARISTKA: Kouzlo Latte art. Jak se naučit základy v domácích podmínkách?

středa, 17. ledna 2018, 11:06

Medvídci, sluníčka, kytičky, čtyřlístky, ale i vaše podobizna či jiný zajímavý obrázek. Technice Latte art se meze rozhodně nekladou a v poslední době stále častěji zdobí šálky s cappuccinem ve spoustě kavárnách, čímž vykouzlí úsměv na tváři snad každého milovníka kávy. Koho však jako první napadlo začít do mléčné pěny kreslit? A můžete se základy Latte art naučit i v domácích podmínkách? To se dozvíte v prvním dílu nového seriálu Drbna baristka, vytvářeného ve spolupráci se společností Alesio.

Ve světě je technika latte art známá už spoustu let, ale do našich zeměpisných šířek se dostala až v posledních letech. Dohledat její originální kořeny je složité, avšak s jistotou můžeme říct, že se o popularizaci této nádherné techniky zasloužil barista David Schomer ze Seattlu na počátku devadesátých let. Jedním z jeho prvních zdobení cappuccina byl motiv srdíčka, který je dodnes jeden z nejoblíbenějších a nejjednodušších.

Latte art, neboli mléčné umění, však nespočívá jen v nakreslení obrázku, ale jak název napovídá, tak i ve správném nalití mléka a mléčné pěny na perfektně připravené espresso – to musí mít hlavně hustou cremu. Pozornost musíte věnovat i výběru šálku, nejlépe se vám bude malovat do toho širokého, a také správné kovové konvičce.

Existují dvě různé techniky latte art – tou první je „ free pour“, kdy se výsledný obrazec na espressu tvoří pouze přiléváním našlehaného mléka a mléčné pěny bez použití dalších nástrojů. Naopak technika „etching“ využívá úpravu pěny na cappuccinu pomocí špejle a třeba i čokoládové či karamelové polevy a kakaa.

Pokud se i vy chcete naučit tuto lákavou techniku, ať už pouze pro vlastní potěchu či pro zdokonalení kávy ve vaší kavárně, tak vám doporučujeme především zkoušet, cvičit a vymýšlet stále nové a nové ilustrace. A mít dostatek trpělivosti. Na internetu najdete nepřeberné množství instruktážních videí a článků, kterými se nechte inspirovat anebo navštivte některý ze specializovaných kurzů Latte art. Držíme vám ve vaší cestě za prvním mléčným srdíčkem či kytičkou pěsti!

Více o společnosti Alesio.

Napsal(a) redakce

Štítky barista, kafe, latte art, Drbna baristka,

Kam dál?

Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich stánku?Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich stánku?

Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich stánku?

čtvrtek, 21. prosince 2017, 16:54Vánoce bez kapra? Jen málokdo v tuzemsku si to dokáže představit. I proto v ulicích měst přibývá...

Pět zajímavostí o adventu – ohromte své okolíPět zajímavostí o adventu – ohromte své okolí

Pět zajímavostí o adventu – ohromte své okolí

sobota, 2. prosince 2017, 03:50Vánoce se blíží a s nimi tradiční i novodobé zvyky jako zdobení domácností, zapalování svíček na...

Nájem na dobu určitou – co dělat po uplynutí sjednané doby?Nájem na dobu určitou – co dělat po uplynutí sjednané doby?

Nájem na dobu určitou – co dělat po uplynutí sjednané doby?

sobota, 15. července 2017, 23:27Řada pronajímatelů byt pronajímá na dobu určitou, například na jeden rok, aby si nájemce nejprve...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o

Zavřít reklamu

Reklamní sdělení