Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Liberecká Drbna

RECEPT: Víte, proč se na Velikonoce peče zrovna beránek? Co dělat, aby se povedl na jedničku?

sobota, 15. dubna 2017, 21:37

K Velikonocům - nejdůležitějším křesťanským svátkům - neodmyslitelně patří pečení beránka. Proč se ale peče zrovna beránek? Jaká je jeho symbolika? A co dělat pro to, aby se hospodyňkám povedl na jedničku?

Symbolika velikonočního beránka má několik úrovní. Jaký je vlastně beránek z běžného pohledu? Beránek je ztělesněním bezbrannosti, pro svou jemnou vlnu symbolizuje čistotu a upřímnost, jako mládě také oddanost a poslušnost. 

Beránek v židovské tradici představuje celý lid Izraele. Ten jako Boží stádo spočívá v rukou Stvořitele, který jej vede coby pastýř ovečky. Stará se o ně, krmí je, učí a také stříhá. Ovce plně závisí na péči pastýře, podobně člověk spočívá podle židovské víry v rukou Božích. Izraelité na Velikonoce slavili Hod beránka, pojídali tedy skopovou pečeni, aby si připomněli své vysvobození z mnohaletého egyptského zajetí.

V křesťanské tradici beránek jako mírné, poslušné stvoření personifikuje samotného Ježíše Krista, kterého (tak jako Izraelité skutečného beránka) obětoval Bůh za spásu lidstva.

Beránek, jako mládě, je také symbolem všech mláďat, představuje počátek nového života a také jara probuzeného po dlouhé zimě, koloběhu života a zázraku stvoření. Ježíš je ve společnosti beránka také často zpodobňován na historických malbách.

V dnešní době už lidé příliš nepřemýšlejí nad původem jednotlivých symbolů. Beránka vnímají spíše už jen jako „značku“ Velikonoc, podobně jako vánočku na Vánoce. Až tedy zítra tuto sladkou pečenou, nejčastěji piškotovou, dobrotu zakrojíte, třeba ke snídani, pak si vzpomeňte, co vlastně znamená. 

Recept na velikonočního beránka:

Potřebujeme: 5 vajec, 25 dkg cukru, 25 dkg polohrubé mouky, 10 lžic horké vody.

Postup: Žloutky smícháme s vodou, chvíli prošleháme, poté přidáme cukr a šleháme zhruba dvacet minut. Následně přidáme sníh z bílků a na závěr mouku. Pečeme ve vymazané a vysypané formě do zlatova.

Aby se beránek pěkně vyklopil a neroztrhal...

- doporučuje se formu pořádně vymazat máslem, nikoliv olejem, a vysypat strouhankou, nikoliv moukou

- kameninovou formu hodinu před pečením namočte do studené vody

-  pro dokonalý tvar beránka pomáhá také zabalit formu po vytažení z trouby do mokré utěrky 

- vyklopeného beránka nikdy hned nestavte, mohl by se zlámat 

Napsal(a) Lenka Dvořáková | Foto Lenka Dvořáková

Kam dál?

Nechcete starou hasičskou Avii? Najeto nemá ani patnáct tisíc kilometrůNechcete starou hasičskou Avii? Najeto nemá ani patnáct tisíc kilometrů

Nechcete starou hasičskou Avii? Najeto nemá ani patnáct tisíc kilometrů

úterý, 4. dubna 2017, 10:11Turnovští hasiči se zbavují staré Avie a koupit si ji může úplně každý. Auto navíc není vůbec ve...

Na co si dávat pozor při reklamacích?Na co si dávat pozor při reklamacích?

Na co si dávat pozor při reklamacích?

čtvrtek, 30. března 2017, 07:41Obchodníci se při vyřizování reklamací někdy dopouštějí různých nešvarů, které běžný člověk nemusí...

Dejte si rande naslepo. Půjčte si zabalenou knihu a nechte se překvapitDejte si rande naslepo. Půjčte si zabalenou knihu a nechte se překvapit

Dejte si rande naslepo. Půjčte si zabalenou knihu a nechte se překvapit

čtvrtek, 23. března 2017, 16:14Oblíbená akce se vrací. V liberecké knihovně si od pátku opět bude možnost půjčit si zabalenou...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o